הבוקר התחיל בשיחה עם חבר שתהה מדוע מברשת אויר עולה בארץ 700 ש"ח בעוד הוא יכול להזמין את אותה מברשת מחו"ל ב-20$ (כולל משלוח). בא יוסי פרנק, וענה. ובתזמון מצויין בא שוקי גלילי והזכיר את הקמפיין לביטול עמלות הבנקים.
לא מעט תגובות קוראות לפעולה נמרצת של רגולטור. עם זאת יש לזכור שהמבנה הנוכחי של העמלות הוא תוצאה של התערבות של הממשלה, בדומה לועדת בכר. למרות זאת אני סבור שפעילות ציבורית, כמו זאת בפייסבוק, למרות שפונה להתערבות ממשלית, חשובה, היות והיא יוצרת דיון ציבורי. במקביל יש להמשיך ולהקפיד על צרכנות נבונה מחד ולא לשכוח תמחור נבון.
6 תגובות על “צרכן או צרחן”
תודה על הלינקים.
אני לא מסכים עם ההגדרה שלך שהמצב הנוכחי הוא תוצאה של התערבות הממשלה. סביר יותר שהוא תוצאה של תיאום מחירי העמלות (לכאורה), על קיומו הכריזה רונית קן (הממונה על ההגבלים העסקיים) באפריל השנה.
אם אכן ישנו קרטל אז המשמעות אינה שיש התערבות יתר אלא שאין התערבות מספקת. למשל, כי המפקח על הבנקים לא עושה את עבודתו או כי מוסד הממונה על ההגבלים חלש מדי או לא מנצל את המנדט שיש לו.
כדי להגיע למצב שבו ניתן יהיה לדבר על צמצום ההתערבות בשוק כלשהו, יש להקפיד בתור התחלה על כך שתהיה אכן תחרות. זה אומר, בין השאר, להשליך לכלא את מי שעוסק בתיאום מחירים שהוא עבירה פלילית.
במקביל, יש להבטיח שהאזרחים לא נפגעים בזמן שטחנות הצדק טוחנות.
האיזון בין התערבות יתר ותת התערבות של הממשל (כמחוקק או רגולטור) הוע עדין. חוק שכר מינימום מגן על הכובד מחד, אבל מקבע סכום שהופך להיות שכר מקסימום עבור חלקים רבים מהמשק, ללא צורך בתאום או קרטל של המעסיקים.
ללא קשר לצורה שבא מתמודדים עם שיטת התמחור של הבנקים, כל צעד שמעלה את הנושא על השולחן הציבורי הוא ראוי וחשוב.
יש מקרים בהם אין צורך להתערב וההתערבות מזיקה, אבל זה לא בגלל שעצם ההתערבות היא דבר רע. כל מקרה לגופו.
הבעיה היא לעיתים קרובות לא מידת ההתערבות אלא איכות ההתערבות. הכלכלה הסינית, גם היום, הרבה יותר ריכוזית מכלכלת ארה"ב והיא יציבה ממנה וצומחת מהר יותר.
הם בתהליך של מעבר מריכוזיות מוחלטת לשוק חופשי, אבל עושים את המעבר הזה לאט ובזהירות. לעומת זאת, ברוב מדינות מזרח אירופה בהן ביצעו הפרטה מאסיבית וליברליזציה מהירה, זה נכשל כאסטרטגיה לפיתוח כלכלי וגם היו לזה השלכות חברתיות חמורות.
בשבדיה, המס השולי הוא 70 אחוז, אבל רמת ואיכות השירותים שאתה מקבל מהמדינה היא כל-כך גבוהה שאף אחד לא מתלונן. לעומת זאת, אין שם שכר מינימום כי אין בו צורך – כמעט כל העובדים מאוגדים.
ואין ספק שזה מוסיף שמן למדורה.
כך עוד דוגמא, אני הפסקתי לקנות קפה בארץ מכיון שמחירו בארץ של אותו קפה הוא כפול ממחירו באירופה (הקלאסית).מכיון שאני נמצא הרבה בגרמניה / בלגיה אני נוהג להכנס לסופר המקומי ולקנות קפה של מיטב המותגים האיטלקיים בכ-15 אירו (בסופר יקר) (לקילו).
הבעיה היחידה היא בביקורת בשדה תעופה (וטרם ניסיתי לאחר הנסיון הכושל משבוע שעבר) להסביר את הקילוגרים קפה – זה לפעמים נראה חשוד לבודקים הגרמנים.
ניסית את ההסבר הקלסי על אוכל לציפורים?